Aardige Jongens

“Aardige Jongens” Literatuurnacht in de Troubadour
John Geerts

Eens in de twee maanden vond in café De Troubadour de literatuurnacht ‘Aardige Jongens’ plaats. De avond begon om 20:00 uur aan de Capucijnenstraat 54 en gastheer voor deze avond is Martijn Neggers.
Martijn benadrukt: “De entree is nul euro met nul procent BTW om ervoor te zorgen dat iedereen zich welkom voelt!” Hij vervolgt: “Het moet interessante literatuur zijn waarbij je soms op het ‘randje’ van de literatuur zit.” Over de opzet van de avond die welhaast zeker overgaat in de nacht voegt hij toe: “Er komen wisselende modules van optredens en daartussen is het gewoon lekker kroegpauze zodat ook niet-literatuurliefhebbers aan hun trekken komen”. Elke laatste zaterdag om de twee maanden moet er een literatuurnacht komen in Café de Troubadour. Martijn Neggers heeft ook nog een voorzichtig nieuwtje: “Vanaf 18 december 2010, gaat campusdichter hoogstwaarschijnlijk Nathan de Groot zijn medewerking verlenen”.

Datum laatste editie: 8 juni 2012 vanaf 20.00 uur.

Een groot aantal schrijvers, dichters en muzikanten zullen op 4 podia kun kunsten vertonen.

Waar was u, op de dag dat AARDIGE JONGENS ophield te bestaan?
Over decennia zal dat voor velen nog een veelgehoorde vraag zijn.
Maar, het antwoord zal voor velen hetzelfde zijn: in café de troubadour.
Als verlicht toeschouwer van het slotpektakel van Tilburg toonaangevendste literatuurnacht sinds jaren.
Allen zullen zij er zijn. Voor jullie.
Want wij houden van jullie.
Dat hebben we altijd al gedaan.
En dat weten jullie.

Ben in de troubadour, op de dag dat AARDIGE JONGENS stopt te bestaan.

Promotiefilmpje van Martijn

Literatuurnacht ‘Aardige Jongens’ ambitieus op pad

John Geerts op 6 oktober 2011

De Literatuurnacht ‘Aardige Jongens’ die vorig seizoen een steeds groter publiek wist te trekken, gaat dit seizoen op zo mogelijk nog grotere voet verder. Dit bleek tijdens een interview met de drie organisatoren van het evenement in café de Troubadour, Martijn Neggers, Nathan de Groot en Lukas Meijsen.  Zij maakten bekend dat de laatste editie van ‘Aardige Jongens’ op vrijdagavond 8 juni 2012 plaatsvindt.

Initiatiefnemer, dichter, muzikant en student Nederlands bij de Fontys,  Martijn Neggers heeft zijn redactie versterkt: “Vorig seizoen kon ik Nathan de Groot er al vroeg bij betrekken, ik vond hem als campusdichter belangrijk, en we zitten bij dezelfde uitgever: “De Geroosterde Hond“. Hij werd al snel de huisdichter van De Troubadour, het café waar het vorig jaar begon. Ik wou per sé een literatuurnacht houden op de zaterdagavond, prime time, en niet op een doordeweeks avondje.”

Uitbater Rob Verbunt van de Troubadour  hierover: “Toen Martijn kwam met zijn idee van een literatuurnacht zei ik meteen ja. Een goede kroeg heeft diversiteit nodig, literatuur in een ‘wijk’-café is broodnodig, zelfs mijn stamgasten zien dat in. Ik had alleen wat problemen met de naam, maar dat bleek uiteindelijk geen beletsel”

Martijn Neggers in een reactie op de Power Rangers op zijn poster “Tja ik koos de Power Rangers als kenmerk, dat is een icoon uit mijn jeugd (de jaren ’90 – red.) en hoopte dat dit veel generatiegenoten zou aanspreken, maar ik kijk ook breder, wil nog één jaar doorgaan en heel literair en divers Tilburg hiermee op de kaart zetten. Dit seizoen wil ik dan ook afsluiten met iets groots, een weekendliteratuurevenement, we moeten nog verder bekijken hoe we dat gaan invullen”.

Nathan de Groot vind de kwaliteit ook belangrijk: “We willen niet echt een open podium, we bepalen zelf wie we willen laten optreden en we willen kwalitatief hoogwaardige literaire gasten kunnen brengen. We hebben geluk dat dit in Tilburg erg breed is.”

Hoogtepunten van vorig seizoen noemt Nathan de Groot het optreden van Mathijs Leeuwis tijdens de tweede literatuurnacht: “Dat maakte wel wat los, want zijn liedjes die hij met muziek brengt, dat is pure poëzie en wordt door de muziek vergroot.” Ook optredens van Frank van Pamelen en Esther Porcelijn worden geroemd. Er zijn bijna geen dieptepunten geweest volgens Martijn Neggers: “Een keer hadden we een gast, we noemen de naam van deze stadsdichter niet, die per sé wat wou voorlezen; dat hebben we geweigerd, toen is hij in een hoekje gaan zitten en we hebben hem nooit meer gezien”.

De redactie is nu ook uitgebreid met Lukas Meijsen, die ze kennen uit de literaire wereld en die tijdens de literatuurnachten een literaire bingo gaat verzorgen. “Een bingo heeft wat wijk-achtigs, maar er zitten ook quiz-elementen in, dus iedereen komt tot zijn recht. Ik heb al ervaringen met de bingo bij Salon XVI waar toen Peter Buwalda van het boek Bonita Avenue te gast was”, aldus Lukas. “Ik ben blij dat ik deze bingo nu bij ‘Aardige Jongens’ kan onderbrengen, er waren meer kapers op de kust.”

Bij de laatste aflevering verscheen ook een bloemlezing van het eerst seizoen van ‘Aardige Jongens’ die bij de organisatoren, bij uitgever de Geroosterde Hond en Café de Troubadour te verkrijgen is. “‘Aardige Jongens’ heeft geen budget en is volledig kostendekkend” besluiten Martijn en Nathan.

Hieronder een trailer naar een van de afleveringen van literatuurnacht ‘Aardige Jongens’

http://www.youtube.com/watch?v=B_WOtQ1Y02M&feature=player_embedded

En hier de afsluitende reportage van LOTT:

http://www.youtube.com/watch?v=fSR_jGzIHb4&feature=plcp

Advertentie

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: